Sepet
0,00

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Motosiklet kaskı, en temel motosiklet güvenlik ekipmanı. Doğal olarak doğru kaskın seçimi de oldukça önemli. Ne yazık ki motosiklet sürücülerinin büyük bir çoğunluğu motosiklet kaskları konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değil. Sürüşünüzün daha güvenli bir hale gelmesi için, kendinize uygun bir motosiklet kaskı satın alma konusunda size rehberlik emek istiyoruz.

Ne Kadar Bütçe Ayırdınız?

Motosiklet kaskı için ayırdığınız bütçe, hangi kaskı satın alacağınız konusundaki en önemli belirleyici olacak. Peki, kask için ne kadar bütçe ayırmalısınız?

Çoğu motosiklet sürücüsünün yaptığı en büyük hata, motosikletinin fiyatına göre kask için harcayacağı paraya karar vermesidir. Oysa ki kask için ayırmanız gereken para motosikletinizin fiyatına değil, kafanızın fiyatına doğru orantılıdır.

Ekonomik bir motosikletiniz olabilir. Ancak motosikletinizin ekonomik olması, kaza yapma potansiyelinizin düşük olduğu anlamına gelmiyor. Unutmayın, ciddi yaralanmalarla ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kazalar sadece pahalı motorlarla yapılmaz. 50cc’lik küçük bir scooter’la bile büyük kazalar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden kask için ayıracağınız bütçeye motosikletinize göre değil, hayatınıza verdiğiniz değere göre karar verin.

Motosiklet Kaskı Nerede Kullanılacak?

Motosikletlerin birçok kullanım amacı var. Kaskların da öyle. Bu yüzden motosikletinizin kullanım amacına uygun bir kask seçmeniz sürüş konforunuzu, dolayısıyla sürüş güvenliğinizi artıracaktır.

Motosiklete yeni başladıysanız ve motosiklet kask türleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, burada yer alan yazımıza göz atabilirsiniz.

Kafa Yapınız Nasıl?

Motosiklet kullanım amacınıza göre satın alacağınız kaskın türüne karar vermiş olmalısınız. Şimdi sıra size uygun kask bedenini bulmaya geldi.

Motosiklet kaskı seçiminde yapılan en büyük hatalardan biri motosiklet sürücülerinin rahatlık nedeniyle olması gerekenden daha büyük bir beden kask almalarıdır. Kafa ölçülerinizden daha büyük bir kask kullanmanız, kaza anında kaskın kafanızda oynamasına ve hatta çıkmasına neden olabilir.

Peki, doğru bedende kask satın almak için kafanızın ölçülerini nasıl alacaksınız?

Öncelikle kafa çevrenizin ölçülmesi gerekiyor. Bunun için bir mezura kullanabilirsiniz. Mezurayı alnınızın ortasından ve kulaklarınızın hemen üstünden geçirin. Ölçüyü alırken mezurayı çok sıkmayın, gevşek de bırakmayın. Bu rakam size kafa çevrenizin uzunluğunu verecek. Bu ölçüyü, almayı planladığınız kaskın üreticisinin beden tablosunda bulun. Bu sayede almanız gereken kaskın bedenini bulabilirsiniz.

Diğer bir konu da kaskın şekli. Bu da kask satın alırken değerlendirmeniz gereken kriterler arasında.

Genel olarak insanların kafa şekilleri üçe ayrılır: Yuvarlak oval, hafif oval ve tam oval. Kasklar da bu şekillerde üretilir.

Kafanızın hangi şekle sahip olduğunu nasıl anlayacaksınız?

Bunun için bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz. Arkadaşınız kafanıza tam tepeden bakarak şeklini söyleyebilir. Ancak daha sağlıklı bir yöntem, ölçüm yapmak.

Yine bir mezura alın. Önce mezurayı kafanızın tepesinden geçirecek şekilde bir kulağınızdan diğer kulağınıza olan uzunluğu ölçün. Sonra yine mezura kafanızın üstünden geçecek şekilde alnınızdan ensenize olan uzunluğu ölçün.

  • Eğer iki ölçü birbirine neredeyse eşitse, yuvarlak oval;
  • Eğer alnınızdan ensenize olan uzunluk, kulaklarınız arasındaki uzunluktan biraz fazlaysa hafif oval;
  • Eğer alnınızdan ensenize olan uzunluk, kulaklarınız arasındaki uzunluktan net bir şekilde fazlaysa tam oval kafa şekline sahipsiniz demek. 

Alternatifleri Değerlendirin

Bütçeniz belli, hangi tipte bir kask almanız gerektiğine karar verdiniz ve bedeninizi biliyorsunuz. Şimdi sıra kask alternatiflerini değerlendirmeye geldi.

Dikkat etmeniz gereken ilk unsur, kaskın sahip olduğu güvenlik sertifikaları.

İki resmi güvenlik sertifikası kasklarda sıkça görülür:

DOT: ABD’de kullanılan güvenlik standardıdır. DOT sertifikasına sahip bir kask genel olarak güvenli kabul edilse de bazı motosiklet otoriteleri bu standardın yetersiz olduğunu düşünüyor.

ECE: Avrupa Birliği’nde kullanılan kask güvenlik standardıdır. DOT standardından daha yüksek bir standarda sahiptir.

Bu iki sertifika sisteminin yanında SHARP ve SNELL testleri de kasklarının güvenlik standartlarının derecelenmesinde sıklıkla kullanılır.

Dış Kabuk Yapısı

Bir kaskın güvenliğini belirleyen en önemli bileşenlerinden biri dış kabuk. Dolayısıyla dış kabuk yapısında kullanılan malzeme kritik öneme sahip.

Dış kabuk yapısında şu malzemeler kullanılır:

Plastik: En sık kullanılan malzeme türüdür. Bunun nedeni plastiğin tatmin edici düzeyde koruma sağlarken ekonomik olmasıdır. Kask üreticileri plastik malzemesinden “polikarbon” olarak bahsederler.

Fiberglas: Dayanıklı ve hafif yapısıyla fiberglas, orta ve üst düzey kasklarda kullanılan bir malzemedir. Plastiğe göre çok daha üstün bir koruma sağlar. Buna bağlı olarak bu kaskların fiyatları, plastik kasklara göre daha fazla olur.

Karbon: Karbon alaşımlarının kullanıldığı kask türüdür. Hafif ve dayanıklıdır. Üst düzey kasklarda kullanılır. Fiyatları yüksektir.

İç Kabuk Yapısı

Darbe anında darbenin şiddetinin büyük bir kısmı iç kabukta sönümlenir. Bu yüzden iç kabuğun yapısı oldukça önemlidir. Diğer bir yandan kaskın konforunu da iç kabuğun yapısı belirler.

Kabuk iç yapısında genellikle köpük türevi malzemeler kullanılır. Ancak son yıllarda önde gelen kask üreticilerinin geliştirdiği teknolojiler sayesinde alternatif malzemeler de ortaya çıkmaya başladı. Bu yüzden satın almayı düşündüğünüz kaskın iç kabuk yapısı ve kullanılan malzeme konusunda detaylı bir araştırma yapmanız faydanıza olacaktır.

Kilit Mekanizması

Kaza anında kaskın kafanızdan çıkmaması için kafanızda bağlı olması gerekir. En güvenli kask bile kaza anında kafanızdan çıkıyorsa hiçbir işe yaramaz.

Kasklarda genellikle Double D ve mikrometrik kilit mekanizmaları kullanılır. Double D oldukça basit ve etkili bir mekanizmadır. Birçok üst düzey kaskta bu mekanizma kullanılır. Mikrometrik kilit mekanizmaları ise pratiktir. Eldivenle bile kullanılabilir. Ancak her mikrometrik kilit mekanizması, Double D kadar güvenli değildir.

Kask satın almak ciddi bir iştir. Bu yüzden yeni bir motosiklet kaskı satın alırken mümkün olduğu kadar fazla bilgi toplamaya çalışın. Kaskın dış görünüşünden çok güvenlik özelliklerine önem verin. Satın alma kararınızı verirken arkadaşlarınıza danışabilirsiniz. Ancak sübjektif yorum yapanların tavsiyelerinden uzak durun ve kask konforunun kişiden kişiye değiştiğini unutmayın.

Yazışma Başlat
Bize Whatsapp hattından 10:00 - 18:00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.